Stiri

Vrei numere de inmatriculare preferentiale?

21.09.2011

 In mod obisnuit, numerele de inmatriculare se atribuie la rand, in ordine crescatoare, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, care mai precizeaza ca numarul de inregistrare al vehiculului este compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine, format din cifre arabe, si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule.

Daca vrei sa iti alegi un anumit numar de inmatriculare pentru masina ta, tot ce trebuie sa faci este sa soliciti acest lucru atunci cand o inmatriculeze. Serviciul te va costa 85 de lei fata de 40 de lei, cat costa placutele cu un numar de inmatriculare atribuit aleatoriu.

Interzis la combinatii obscene sau la denumiri de institutii

Totusi, atunci cand iti alegi numarul de inmatriculare trebuie sa tii cont de cateva restrictii.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, nu pot fi atribuite combinatiile de litere care pot avea o semnificatie obscena sau cele care pot conduce la asocierea cu denumirile unor autoritati publice, daca acestea solicita in scris autoritatii emitente restrictionarea atribuirii unei anumite combinatii a numarului de inmatriculare. 

Combinatiile interzise de numere de inmatriculare sunt cuprinse intr-un dictionar al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, dupa cum a declarat comisarul Dan Mosescu, seful Inmatriculari Permise Auto Bucuresti, citat de un cotidian romanesc

Mosescu a precizat ca acest dictionar functioneaza la nivelul intregii tari si include 1528 de combinatii interzise. Printre acestea se numara combinatiile care au fost restrictionate pentru uzul propriu al unor institutii: Politia Romana (POL), Camera Deputatilor (DEP), Senat (SNT), Serviciul Roman de Informatii (SRI) sau Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

De asemenea, sunt interzise si combinatiile de litere care incep cu “I” sau “O” deoarece aceste litere pot fi confundate cu cifrele 1 si 0. Din acelasi motiv, nu sunt permise nici combinatiile “III” sau “OOO”.

In plus, sunt interzise si combinatiile care au conotatii sexuale.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier mai stipuleaza ca persoanele care detin deja vehicule inmatriculate cu numere restrictionate ulterior pot utiliza in continuare numerele in cauza, dar numai pana la instrainarea vehiculului.

Generalitati despre placutele de inmatriculare


Potrivit Regulementului de aplicare a Codului Rutier, la inregistrare la consiliile locale, vehiculelor li se atribuie placute cu un singur numar de inregistrare, care trebuie sa aiba fondul reflectorizant de culoare galbena, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Diferentele apar la autovehiculele care se inregistreaza la Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor sau, dupa caz, la Serviciul Roman de Informatii, in aceste situatii, placutele avand fondul reflectorizant de culoare alba, iar literele si cifrele, in relief, de culoare neagra.

Regulementul mai precizeaza ca, la inmatriculare, fiecarui autovehicul si fiecarei remorci li se atribuie cateun numar de inmatriculare compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine, format din cifre arabe, si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule. 

Numerele de inmatriculare ale autovehiculelor si remorcilor apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea in Romania, sunt compuse din indicativul CD, CO sau TC, dupa caz, si numarul de ordine. 

In cazul numarului de inmatriculare temporara, la indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine se adauga luna si anul in care expira valabilitatea inmatricularii

De asemenea, la autorizarea provizorie a circulatiei autovehiculului se atribuie un numar compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti si numarul de ordine