Stiri

Taxa auto 2012, promulgata de Basescu. Vezi ce prevede Legea.

07.01.2012

 Noul act legislativ instituie pentru romanii care cumpara o masina pentru care nu s-a platit o astfel de taxa, obligativitatea de a o achita. Noua lege privind taxa auto prevede o reducere acesteia cu pana la 25%.


Potrivit legii adoptate de Parlament si promulgate de Basescu, romanii vor avea posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Lege initiata de Ministerul Mediului si Padurilor a fost aprobata de Camera Deputatilor la mijlocul lunii decembrie si intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.

Taxa de poluare va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in Romania sau  in strainatate, cat si pentru cele inmatriculate inainte de 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa, prevede acelasi act normativ.

Cat va fi taxa pentru masinile vechi

Pentru masinile inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa intrarea in vigoare a legii.

Cum calculezi taxa auto

Modul de calcul al taxei auto este unitar pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Printre criteriile luate in considerare se numara tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, luand in considerare si deprecierea autoturismului.
Data: 06.01.2012 / Sursa: Maria Toma