Stiri

Angajarea tinerilor in baza Legii uceniciei.

15.01.2012

 Ucenicia la locul de munca este solutia pentru adaptarea formarii profesionale la nevoile reale ale angajatorilor, cat si unor nevoi economice si patrimoniale prin care se pastreaza si se continua anumite meserii traditionale.
Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obtine un loc de munca cu o durata intre un an si 3 ani. Perioada de proba la care poate fi supus ucenicul nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatorul trebuie sa-i asigure ucenicului o pregatire teoretica si practica sau numai pregatire practica . La finalul colaborarii, angajatorul este obligat sa inscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale, de unde acesta primeste un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator.
Durata contractului de ucenicie la locul de munca se stabileste in functie de ocupatia/calificarea pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si de competentele dobandite anterior de catre acesta, fara a putea fi mai mica de: 12 luni, in cazul in care ucenicia se organizeaza pentru dobandirea unei calificari de nivel 1; 24 luni, pentru nivelul 2; 36 luni, pentru nivelul 3.
Salariul de baza lunar stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, respectiv 700 ron (pentru anul 2012).
Principalul avantaj pentru angajator este faptul ca primeste lunar o suma egala cu 60% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca prevazut de Legea nr. 76/2002 (in prezent este in cuantum de 500 de lei). Prin urmare, angajatorul va primi 300 de lei lunar, pe durata contractului.
Totodata, noile norme simplifica procedurile pentru angajatori. Daca prin vechea legislatie, exista obligatia unor autorizatii speciale la incheierea acestor contracte, precum si dovada atestatului in cazul maistrilor de ucenicie, in prezent nu mai exista obligatia autorizarii angajatorilor. In plus, coordonatorul ucenicului (fostul maistru) nu mai are obligatiaobtinerii atestatului, fiind suficienta experienta profesionala de minimum 5 ani in ocupatiapentru care se organizeaza programul de ucenicie.
Ocupatiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de munca sunt cele cuprinse in Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Conform noii clasificari, ocupatiile vor fi grupate astfel:

- Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
- Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
- Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
- Grupa Majora 4 - Functionari administrativi
- Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor
- Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
- Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati
- Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
- Grupa Majora 9 - Muncitori necalificati

www.euroavocatura.ro