Stiri

Recuperare taxă auto 2012.

22.05.2012

 Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este asemănătoare cu taxa de poluare prevăzută de OUG 50/2008 și cu taxa de primă înmatriculare prevăzută de Codul Fiscal.

Noua taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule are o altă denumire și o altă formulă de calcul, însă cuantumul mei este tot ridicat, și este percepută discriminatoriu. Ea contravine Dreptului Uniunii Europene, așa cum a stabilit și Curtea Europeană în cauza Tatu vs România.

 Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru, dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie, în statul membru menţionat, a unor vehicule de ocazie cumpărate în alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.

Așadar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este nelegală și sunt motive de drept pentru a o recupera în intsanță.

Important taxa este discriminatorie doar pentru autovehiculele achiziționate din Uniunea Europeană.

Pentru mai multe detalii consultați un avocat specializat.

Avocat Sarca Laura

contact@laavocat.ro