Dreptul Familiei

Dreptul Familiei este reprezentat de totalitatea normelor juridice care reglementează raporturile personale și patrimoniale ce izvorăsc din căsătorie, adopție și raporturile asimilate de lege, sub anumite aspecte, cu raporturile de familii, în scopul ocrotirii și întăririi familiei. Altfel spus Dreptul Familiei reprezintă ansamblul normelor juridice aplicabile relațiilor dintre persoanele unite prin filiație (de exemplu, un copil și mama sau tatăl său) sau prin căsătorie (sau parteneriat declarat). Prin urmare, dreptul familiei abordează de exemplu căsătoria, divorțul, adopția copiilor, diverse chestiuni referitoare la răspunderea părintească (încredințarea copiilor, dreptul de vizită etc.).

Divorț

Divorțul reprezintă desfacerea căsătoriei. Dacă apreciați că există motive pentru care nu mai poate continua căsătoria dvs. și ați încercat să faceți demersuri spre împăcare, care nu s-au soldat cu succes, vă putem oferi consultanță atât în formularea cererii de divorț, cât și asistență și reprezentare în fața Instanței de Judecată.

Prin cererea de divorț, în cazul în care soții au copii minori, se vor formula și cereri accesorii cu privire la exercitarea autorității părintești, stabilirea locuinței minorului, cuantumul pensiei de întreținere, programul de vizită a minorului.

Există mai multe posibilități de a obține un divorț prin cererea de desfacere a căsătoriei:

  1. Divorțul prin acordul soților, care are loc dacă soții sunt de acord să divorțeze pe cale amiabilă și au convenit asupra tuturor aspectelor ce privesc desfacerea căsătoriei (numele de familie pe care să îl poarte după divorț, exercitarea autorității părintești obligatoriu de către ambii părinți, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii, stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătura și pregătire profesională a copiilor).
  2. Divorțul din culpă exclusivă

Instanța va pronunța divorțul din culpa soțului pârât atunci când, din cauza unor motive temeinice, imputabile acestuia, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Această culpă dovedită în Instanță care poate depinde de mai multe elemente, atrage sau poate să atragă după sine și obligarea soțului pârât, declarat vinovat pentru destrămarea căsătoriei, la plata de despăgubiri.

  1. Divorțul din culpă comună

Instanța poate să pronunțe divorțul din culpa ambilor soți, chiar atunci când numai unul dintre ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese că amândoi sunt vinovați de destrămarea căsătoriei.

  1. Divorțul pentru separarea în fapt

Atunci când soții sunt separați în fapt de cel puțin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorțul, asumându-și responsabilitatea pentru eșecul căsătoriei.

Acest lucru presupune ca prin orice probă, soțul care invocă despărțirea în fapt de o lungă perioadă de timp, să o probeze, fără să existe culpa celuilalt soț, ci o culpa a celui ce pretinde despărțirea în fapt, asumându-și eșecul căsătoriei.

  1. Divorțul din cauze de sănătate

Când divorțul este cerut pentru că starea sănătății unuia dintre soți face imposibilă continuarea căsătoriei, instanţa va administra probe privind existenţa bolii şi starea sănătăţii soţului bolnav şi va pronunţa divorţul, potrivit Codului civil, fără a face menţiune despre culpa pentru desfacerea căsătoriei.

Program de vizită minori

Programul de vizită este unul dintre drepturile pe care părintele separat de copil îl are și este garantat atât de Codul civil, cât și de Carta Drepturilor Copiilor și chiar prin Constituție în sensul dreptului la familie.

Pentru stabilirea programului de vizitare a copilului minor, Instanțele din România au în vedere interesul superior al copilului.

Criteriile în funcție de care se stabilește un program de vizitare, sunt enunțate la art. 17 din Legea nr. 272/2004:

(4) În caz de neînțelegere între părinți cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu copilul, instanța va stabili un program în funcție de:

- vârsta copilului,

- nevoile de îngrijire și educare ale acestuia,

- intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele la care nu locuiește,

- de comportamentul acestuia din urmă,

- precum și de alte aspecte relevante în fiecare caz în parte.

(5) Criteriile prevăzute la alin. (4) vor fi avute în vedere și la stabilirea programului de relații personale și cu celelalte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viața de familie.

Pensie de întreținere minor

Părinții pot hotărî de comun acord care sa fie cuantumul pensiei de întreținere. Dacă părinții nu se înțeleg în vederea stabilirii pensiei de întreținere, creditorul obligației de întreținere trebuie să se adreseze cu o cerere de chemare în judecată instanței judecătorești.

Cererea de chemare în judecată pentru stabilirea pensiei de întreținere se poate formula fie separat – ca o cerere de chemare în judecată de sine stătătoare, fie în cadrul cererii de divorț, cereri de stabilire a paternității, cererii de exercitare a autorității părintești asupra copiilor minori sau de stabilire a domiciliului minorilor.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește până la o pătrime din venitul lunar net al părintelui, pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii. Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar.

În situația în care plata pensiei de întreținere nu se realizează de bunăvoie, creditorul obligației de întreținere are posibilitatea de a apela la executarea silită a acesteia.

Ba mai mult, în sfera dreptului penal, neplata pensiei de întreținere constituie infracțiunea de abandon de familie, neîndeplinirea cu rea credință a obligației de întreținere prevazută de lege, precum și neplata cu rea credință timp de 3 luni a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătoreasca, pedepsindu-se cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

În cazul în care vă aflați în una din situațiile de mai sus, noi vă stăm la dispoziție în sprijinirea dumneavoastră de a vă exercita drepturile în conformitate cu reglementările în vigoare.

TOP