Partaj Judiciar
Procedura partajului judiciar este o procedură specială prin care sunt împărțite bunurile comune, în fața Instanței de judecată. Proprietatea comună se referă atât la coproprietate (proprietate comună pe cote părți), cât și proprietatea comună în devălmășie. În cazul în care părțile nu se înțeleg cu privire la împărțirea bunurilor în mod voluntar, atunci se poate formula o cerere de chemare în judecată, astfel că Instanța va decide cu privire la împărțeala bunurilor.
Ca regulă, partajul se va face în natură, proporțional cu cota-parte care îi revine fiecărui coproprietar. Doar dacă acest lucru nu este posibil, se va face partajul:
- prin atribuirea întregului bun unui singur fost coproprietar (sau mai multora), urmând ca acesta (aceștia) să plătească o sultă fostului (foștilor) coproprietar(i) căruia (cărora) nu i-a (le-a) fost atribuit bunul;
- prin vânzarea bunului, în modul stabilit de coproprietari sau, în caz de neînțelegere, la licitație publică; prețul obținut, în urma vânzării, se va împărți între foștii coproprietari.
Partajul judiciar se poate face în diferite cazuri, cele mai comune exemple fiind partajul în urma deschiderii moștenirii sau în urma încetării regimului comunității de bunuri, prin divorț.
Așadar, dacă vă găsiți în situația în care doriți să puneți capăt stării de proprietate comună și nu ajungeți la o înțelegere cu celălalt coproprietar, vă stăm la dispoziție cu suportul legal necesar.